Aklınıza takılan tüm sorular yanıt buluyor.

İşletme koçu çok kısaca şirketlerdeki gelişim alanlarını işletme sahipleri ile birlikte tespit eden ve bu alanlarda gelişim sağlamalarına destek olan kişidir. Bu gelişim süreci boyunca işletme koçu şirketlerin daima yanındadır.

Dünyada iş yapış tarzları bu hızda yenilendikçe ve rekabet arttıkça işletmelerin hem sektörel değişimlere, hem de iş yapış metotlarını altüst edecek rekabete karşı ayakta durması daha da zorlaşacak. Bu demektir ki önümüzdeki dönemde daha fazla işletme aramızda maalesef olamayacak.

İşletmeleri kurucularından farklı olarak salt birer varlık gibi objektif olarak dışardan değerlendirebilecek bir uzman görüşe özellikle de bu dönemde ciddi anlamda ihtiyaç var.

İşletme sahipleri kararları alırken yalnızdırlar, uygularken kimseye hesap vermezler, iş sonuçlarından sorumlu tutulmazlar, çünkü iş kendilerine aittir.

İş sahipleri olarak :
• Önemli kararları alırken daima yalnız ve bundan dolayı endişeli iseniz
• Ekibiniz ile sizin aranızda uyum farkları var ve istediğiniz gibi bir sinerji yakalayamadıysanız
• İstediğiniz ciroya ve karlılığa ulaşamıyorsanız
• Ekibinizi ortak bir hedefte toplayamıyorsanız
• İstediğiniz gibi bir ekip kuramadıysanız
• Dilediğiniz gibi bir sistem oturtamadıysanız, işin devamı için daima bizzat çalışmak zorundaysanız
• Ekibinizin performanslarını objektif olarak ölçemiyorsanız
• Zamanınız uçup gidiyorsa, günler geçiyor ve siz hala aynı sorunlar ile karşılaşıyorsanız
• En son ne zaman tatile çıktığınızı hatırlamıyorsanız, kendinize ve sevdiklerinize ayıracak vaktiniz yok ise

Bir işletme koçu ile çalışabilirsiniz.

Objektif değerlendirme ve hesap verilebilirlik

Bir işletme koçunun size en önemli katkısı sizi hesap verilebilir tutmasıdır. İşler yürürken ekibinizden işin gidişatı ile ilgili her zaman objektif geri dönüşler alamazsınız. Eğer siz de işin yürütülmesinde bizzat görev alıyorsanız, siz de işin üzerine çıkarak şirketin iyi gidip gitmediğini objektif olarak değerlendiremeyebilirsiniz. İşletme koçu size bu bakış açısını sağlar.

İşinizi geliştirmek için teknik bilgi

İşletme koçu ile çalışırken aynı zamanda işletme yönetimindeki teknik konularda ( pazarlama, satış, finans, liderlik, vb ) bilgi sahibi olur, ve bu öğrendiklerinizi paraya ve zamana çevirebileceğiniz uygulamalar ile şirketinize katkı sağlayabilirsiniz.

Hedefleme yapabilme & daha hızlı iş sonuçları

Bir işletme koçu ile çalışarak şirketinizin güçlü ve gelişime açık alanlarını netleştirerek, bulunduğunuz sektörde nasıl öne çıkacağınızın yol haritasını oluşturabilirsiniz. Fırsat ve tehditler ile orta ve uzun vadeli strateji oluşturabilir, İşletmeler için hayati olan para, zaman, ekip yönetimindeki gelişim alanlarınızda 90 günlük hedefler ile iş planınızı oluşturabilir, ekiplerinizle birlikte aynı hedefe kilitlenerek bu hedeflerinize daha kolay ulaşabilirsiniz.

  •  Şirketinizin ihtiyaçlarına özel 1e1 programlar
  • Birden fazla iş sahibinin bir araya geldiği grup programları
  • Şirketinizin mevcut durumunun analizi ve yol haritası önerileri
  • Kurucular için, ortaklar arasında ve ekip için strateji oluşturma ve uyum programları
  • İşletme yönetimi ile ilgili pazarlama, satış, finansal okur yazarlık, toplantı yönetimi gibi workshoplar
  • Çeşitli ölçme / değerlendirme araçları ( DISC davranış profili analizi, Satış zekası, liderlik, vb gibi )

İşletme koçluğu ister 1 kişilik işletme olsun, isterse 1000 kişilik işletme olsun alabileceğiniz bir hizmettir. Şirketinizin ihtiyaçları, ekip sayısı, gitmek istediği hıza bağlı olarak değişen her ihtiyaca ve bütçeye uygun programımız mevcuttur. Dilerseniz ihtiyaçlarınıza göre programlar arası geçiş te yapabilirsiniz.

Vizyon şirketinizin en uzun vadeli hedefidir. Bu yolculuğu bir filme benzetirseniz filmin sonunda ne olmasını istediğinizdir. Bazı kaynaklarda vizyon işletmenizin 100 yıllık hedefi olarak ta geçer. 100 yıllık olması bu hedefin uzun vadeli ve hemen ulaşılamayacak bir hedef olmasına işarettir. Hemen ulaşılabilenler kısa vadeli hedeflerdir.
İşletmeler bir vizyon ile yola çıkmazlar ise diğer bir deyişle nereye gideceklerini bilmedikleri bir yola çıkarlarsa yolda kaybolmaları ya da yollarını şaşırmaları çok muhtemeldir. Kaybolmak demek bazen amacı, isteği kaybetmek, bazen para kaybetmek, çoğu zaman da aslında gittiğinde yerine koyamadığımız en önemli değerimiz olan zamanı kaybetmek demektir.

İşte vizyon bu sebeple şirketlerin kuruluş aşamalarından itibaren en itici, en önemli güçtür.
Aslında her işletme sahibi iş kurarken aslında bu amacı en derinde bilmektedir. Fakat yolda pek çok sorunla karşılaştığı için bu amacı unutabilmektedir. İşte işletme koçları da iş sahiplerine bu amacı tekrar hatırlamalarına destek olarak, yazılı hale getirip tüm ekibi o amaç etrafında kenetleyerek iş sahiplerine önemli bir katkıda bulunur.

Pazarlama bir şirkette olmazsa olmaz fonksiyonlardan biridir. Kısaca pazarlama müşteriyi ayağınıza getirmektir. Genelde satış ile karıştırılır. Satış müşterinin ayağına gitmektir. Bu tanımla da anlaşılacağı üzere pazarlamaya göre satış aslında daha zahmetli olabilir.
Pazarlama yapmadığınızda satış ile çok daha fazla yorulan, para ve zaman kaybeden bir şirket olma ihtimaliniz yüksektir.
En güzeli tükenmeyen bir pazarlama bütçesi yaratmaktır. Bu düzenli ölçerek geliştirdiğiniz pazarlama faaliyetleriniz ile memnun müşterilerinizin sayısını artırarak başka müşterilere ulaşarak mümkündür.

Satış aslında karşı tarafın satın almasına yardım etmektir. Satışta başarının ilk kuralı sattığınız ürün ya da hizmete inanmak ve ürününüzün özellik ve müşterilerinize olan faydalarını iyi bilmekten geçer.

Satışın daha verimli hale gelmesi öncelikle ölçeceğiniz kriterleri belirleyerek başlar. Ölçmediğiniz hiçbir şeyi iyileştiremezsiniz.

Mevcut satışınızı iyileştirmek için neleri ölçebilirsiniz :

  • Satışçı bazında performans ( satış kapama yani satışa dönüştürme oranı )
  • Müşteri bazında performans ( aynı müşteriye yapılan satış adedi )
  • Müşteri bazında tahsilat ( müşterilerinizden ödeme alabilme yeteneğiniz )
  • Yeni müşteri adedi
  • Ziyaret adetleri ( planlanan, gerçekleşen )
  • Müşteri seçimi kalitesi ( hedef kitleye uygun olup olmadığı )
  • Müşteri bazında satılan ürün / hizmet adedi
  • Müşteri ayrılma oranları
  • Müşteri şikayetleri & geribildirimler
  • Satışçı bazında ziyaret tanıtım kalitesi

Ölçme kriterlerinizi belirledikten sonra ölçme başlar, iyileştirmek istediğiniz alanlara odaklanarak, o alanlarda belli bir zaman diliminde, akıllı, ölçülebilir, zorlayıcı, ulaşılabilir hedefler belirleyerek, gerekirse ekibinizde satış yetkinliklerini geliştirmek için Sales IQ alarak, sahada ekibinize koçluk yaparak ve DISC eğitimi vererek de satış verimliliğinizi artırabilirsiniz.