işletmeniz doğar büyür ölür mü

İşletmeler Doğar, Büyür ve Ölür mü ?

İşletmeler kurulurlar, büyürler ve çoğu zaman maalesef ölürler.

İşletmeleri bir insan gibi düşünsek acaba 70-80 yıllık ömrü olan kaç işletme vardır diye düşünürsünüz? 

Cevap: Gerçekten çok az.

 

Dünya Bankasına göre Türkiye’de şirket ömrü ortalama 34 yıl.

Dünyada da bu süre kısalıyor. Almanya’da 18 yıl, Fransa’da 9 yıl. 

Dünyada uzun yaşayan şirketler de var: Sumitomo 500, İsveç şirketi Stora 700 yaşında. 

Dünyanın en büyük 500 şirketi sıralamasındaki şirketlerde ortalama yaş 40 olarak belirtiliyor. 

 

Peki bunun nedenleri nelerdir?

En başta aile şirketlerinin kurumsallaşma / profesyonelleşme sürecine ayak diremeleri geliyor. Aile içi anlaşmazlıklar, ucuz iş gücü ile işi yönetmeye çalışma çabaları, bir iş planlarının olmaması, markalaşmaya yeteri kadar zaman, kaynak ayırmamak, doğru finansal kaldıraçları bulamamak gibi pek çok sebep de devamında geliyor.

 

İşletme koçluğu, şirketlerde uzun yaşamın en etkili yöntemlerinden ve son dönemin parlayan iş kollarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

 

İşletme koçlarının işletmelerde en başta işletme sahipleri olmak üzere diğer ortaklar ve A takımı ile mevcut işletmenin ‘patron orada olmasa da tıkır tıkır işleyen ticari, karlı işletmeler’ olması için zaman, ekip ve nakit yönetiminde iyileşmeler sağlayarak birlikte çalıştığı programların başında birebir koçluk programları geliyor. 

 

Şirket sahipleri şirketlerini ‘çocukları’ olarak gördüklerinden genelde onlar için şirkete objektif şekilde bakmak zorlaşıyor. Sadece bu sebepten bir işletme koçu ile şirketlerini işletme yönetimi açısından objektif bir şekilde değerlendirmeleri, gerekli adımları destek alarak atmaları şirketin uzun vadede yaşamını sürdürmesi için kritik hale geliyor.

 

Bu programlar işletmenin büyüklüğüne, vizyonuna, ilerlemek istediği hıza ve ekip sayısına bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor.

 

İşletmelerin 6 katlı binalara benzediğini düşünürsek, en önemli konu temel seviyede vizyonun yani gidilecek destinasyonun net olarak belirlenmesi ve tüm ekibe yayılması. Bunu patronun ve A takımlarının 1 haftalarını nasıl geçirdiklerini farketmelerinden başlayarak zaman yönetiminin sağlanması, finansal gösterge panelinin oluşturulması ve iş süreçlerinin ve müşteri deneyiminin her seferinde standart hale getirilmesi izliyor.

 

Devamında mutlaka pazarlama ve satış motorunun şirketlere kurulması sağlanıyor, sistem oluşturma, şirket içerisinde rutin işlerin otomatizasyonunun sağlanması, ekibin işe alımından başlayan ekip yönetimi konularında standartların oluşturulması ile devam eden birebir koçluk süreçlerinde patronun koçuna teslimiyeti ve verilen uygulamaları yerine getirmesi programdaki kritik başarı faktörlerinin en başında geliyor.

 

Birebir koçluk süreçlerinde ilk iş ‘Biliyorum ve ama’ları uzaya fırlatın deriz biz işletme koçları ve ben çarpı yaptıklarım eşittir sonuçlar (ben X yaptıklarım = sonuçlar) formülündeki en önemli değişkenin patronun benliği olduğunu bilerek daima öğrenmeyi ve patronların kendi üst versiyonlarına çalışmalarını yolun aydınlatıcısı olarak en başa alırız ve takipçisi oluruz.

 

Birebir koçluk alan şirketlerin ortak özellikleri nelerdir diye bakarsak en önce değişime aday olmak, daha iyi performans gösterebileceklerine inanmak ve kafa yapısı olarak büyüme kafa yapısında olmak sayılabilir.

 

Peki İşletme Koçu İle Çalışan Şirketlerde Neler Değişir?

 

İşletme koçu ile çalışan iş sahipleri öncelikle hızla akıp giden kendi zamanlarını ve ekiplerinin zamanını daha verimli kullanabildiklerini belirtmektedirler. Satış & pazarlama konusunda düzenli müşteri yaratma, onları ciroya dönüştürme ve nakit akışının düzenli olarak artıya geçmesi alanlarında iyileştirmeler sağlamaktadırlar. Belli hedefleri ortak hedefler yaparak, ekiplerini bu hedefin bir parçası haline getirerek iş planları yaparak bu hedeflere daha kolay ulaştıklarını söyleyebiliriz. En önemlisi neyi, niye, nasıl yaptığını bilerek ilerleyen bilinçli, hedefe kilitlenmiş, öz disiplini yüksek, başarılı ve mutlu şirketler haline geldiklerini söyleyebiliriz. 

“Kullanılan Kaynak: https://www.capital.com.tr/yonetim/liderlik/sirketlerin-omru-daha-da-kisalacak-mi

Sevgiler,

Ayşegül Tozkoparan

ActionCOACH İşletme Koçu

 

“İşletmeler Doğar, Büyür ve Ölür mü ?” başlıklı yazımda işletmeler hakkındaki fikirlerimi kaleme aldım, umarım keyifle okumuşsunuzdur. Yazıyı okuduktan sonra aklınıza “Nedir bu işletme koçluğu” sorusu geldiyse sitemi gezinmeye ne dersiniz?

 

“Yaptığın işi sev, sevdiğin işi yap. Bu sayede mutlu olursun, mutlu olduğun yerde de başarı kaçınılmazdır.”

Ayşegül Tozkoparan
İşletme Koçu

Workshop

6 Adımda
Tıkır Tıkır İşleyen İşletmeler

Benzer İçerikler