Hayatınızın En Önemli Hedefleri Için Planlama Yaptınız Mı?

Hayatınızın En Önemli Hedefleri İçin Planlama Yaptınız Mı?

Hayatınızın en önemli hedefi nedir hiç düşündünüz mü? Ya da ben tüm hedeflerime çok şükür ulaştım mı diyorsunuz?

Pazar günü koltukta otururken hayatta şimdiye kadar neleri hedefledim, hangileri oldu diye şöyle bir düşündüm. Genelde aklımızdan geçenler dilimize düştüğünde bunların çoğunun gerçek olduğunu fark ediyorum. Bu benim hayatımda da böyle oldu. Mesela 35 yaşından önce evlenmem dediğimi çok net biliyorum, 36 yaşında evlendim. Çocuğuma ilk 3 yıl ben bakacağım demiştim, gerçekten de öyle oldu.
Özetle kafamıza neyi koyup sürekli söylersek o oluyor. Buradan bakınca bu kadar kolay mı diyebilirsiniz.
Kolay olan kısmı bence RAS (retiküler aktivasyon sistemi) denen sistemi çözmek ve kullanmak.

RAS nedir?

Örneğin belli bir marka modelde araba alacaksınız, aklınızda olan o arabayı her yerde görmeniz bir RAS’tır. Yani aklınızdakinin sürekli önünüze çıkmasıdır RAS.

Hedef koymak, onu beyninize yerleştirmek, her yerde o hedefi görmeniz RAS’tır.

Aynı şey planlama için de geçerlidir. Planlama aslında kâğıt üzerinde işi bitirmektir. Siz ileride olmasını istediğiniz şeyleri ne kadar netleştirir ne kadar yazıya dökerseniz, o kadar yüksek ihtimalle o hedeflere ulaşacaksınız demektir.

KOBİlerin nasıl hedeflediğine şöyle bir bakarsak genelde işletme sahiplerinin kafasında belli başlı hedefleri var. Bu hedeflerin olması güzel, bununla birlikte hedeflere belki de şu testi yapmak onları daha çok hedeflerine yaklaştıracak bir yöntem olabilir. Ve tabii, bu hedeflerin ekiplerle iletişimi, sürekli ölçülmesi, yaşatılması, varıldığında kutlanması da çok önemlidir.

Sağlıklı hedefler için SMART testi

2022 yıllık hedeflerinizi düşünün ve her bir hedefinize aşağıdaki 5 konu başlığı için 1’den 10’a kadar puan verin (10 en yüksek), puanları toplayın. Bakalım 50 üzerinden kaç puan alacak hedefleriniz?

  1. Hedefin SPESİFİK olması: Hedefiniz ne kadar net?


  2. Örneğin; şirketimin cirosunu artırmak istiyorum. Net bir hedef değil. Hangi ciroyu artırmak istiyorsunuz? Alıp sattığınız mallardan elde ettiğiniz ticari ciroyu mu yoksa kendi üretiminizden kazandığınızı mı?

  3. Hedefin RAKAMSAL olması: Hedefiniz ne kadar ölçülebilir?


  4. Yine aynı örnekten yola çıkalım. Ciromuzu artırmak istiyoruz. Hangi artış bizi memnun edecek? Neredeyiz nereye ulaşmak istiyoruz? Hedefinizde o hedefe ulaştığınızı size objektif olarak gösterecek bir veri yok ise bilin ki o hedefe ulaşamayacaksınız, ya da ulaştığınız tam olarak sizi tatmin etmeyecek.

  5. Hedefin ULAŞILABİLİR ve ZORLAYICI olması: Hedefiniz ne kadar ulaşılabilir?


  6. Ciromuz şu anda 1 milyon TL, bizim kafamızdaki 10 milyon TL olsun. Soru: 1’den 10’a çıkmak ne kadar ulaşılabilir bir hedef? Çıta çok mu yüksek, çok mu düşük? Her ikisi de sizi hedefe ulaşmaktan alıkoyar. İlki; yani koyduğunuz hedef sizi çok aşıyorsa yarı yolda havlu atarsınız, ya da ekipleriniz atar. İkincisinde eğer hedef hemen elde edilebilecek bir nokta ise, kimse fazla uğraşmaz, zaten uğraşmadan da elde edilebilir. Satış ekiplerinde özellikle düşük hedef vermek hem ekibi demotive eder, hem de ekibe yersiz bir özgüven verir. Bu konu bundan sonra ekibi hiçbir zorlayıcı hedefe de ikna edememenize ya da onlar ile el sıkışmanızda sorun yaşamanıza sebep olacaktır. Büyük ihtimalle bu ekibe prim de veriyorsanız, boş yere bütçe kullandırmış olursunuz, kaynakların yanlış kullanımı söz konusu olur.

  7. Hedefin REALİST yani gerçekçi olması. Hedefiniz ne kadar gerçekçi?


  8. Ciroyu artırmak örneğinden devam ediyoruz. Diyelim ki ciroda tüm rakipleri geçmek hedefi bir yıl için çok ütopik bir hedef olabilir. Bu durumda gerçekçi olmayacaktır. Hedefinizin ayakları yere basmalıdır.

  9. Hedefin ZAMAN sınırlı olması. Hedefiniz ne zaman kadar olsun?


  10. 3 vakte kadar denilen, 1 yıl sonunda gibi tarihlerin olmadığı hedefler yakalanması zor hedefler olacaktır. Çünkü bir sınır koymadınız. Sonsuz sürecek bir hedef olamayacağı için de önemli olan sizi hedefe kilitleyecek, o hedefe hızlı ve disiplinli bir şekilde ilerlemenizi sağlayacak bir zaman sınırının net olarak tanımlanmış olmasıdır.

    Şimdi, bu testin sonucunda 50 üzerinden her bir hedefinize verdiğiniz puanlara bir bakın. Düşük puanlı hedeflerinizi revize edin, güncelleyin. Sonuçları hep birlikte her dönem sonunda yaptığımız ve 2022’de ilkini 12 Mart Cumartesi günü yapacağımız planlama çalışmasında konuşalım. Başvuru ve kayıt için bize ulaşın.

    Unutmayın hedefler işimizi kolaylaştırmak, ekibimizi odaklamak için var. Hedefleri daha etkin kullanmak da mümkün. Her şey iyi hoş, neden hala istediğim seviyede değilim diyorsanız SMART hedeflemeye bir şans verin, rüzgârı arkanıza alın, yola devam.Bu konuda ilk adımınız bir işletme koçu ile kolay olabilir.

    Hepinize hedeflerinize ulaştığınız mutlu ve karlı çalışmalar dilerim.

“Yaptığın işi sev, sevdiğin işi yap. Bu sayede mutlu olursun, mutlu olduğun yerde de başarı kaçınılmazdır.”

Ayşegül Tozkoparan
İşletme Koçu

Workshop

6 Adımda
Tıkır Tıkır İşleyen İşletmeler

Benzer İçerikler