SIFIRLAMAK
Size de olur mu bazen?
Tamamen başka yerlere gitmeyi, başka bir iş yapmayı, başka yerde yaşamayı, başka insanlarla tanışmayı istediğiniz zamanlar?
Bana da oldu. Şimdiki tanımı ile ‘reset’ diyorlar buna. Kelime anlamı ile yeniden ayarlama ya da sıfırlama.
Ben çok sevdiğim Şebnem Ferah şarkısı ile sıfırlama tanımını daha çok seviyorum.
Sil baştan başlamak gerek bazen. Hayatı sıfırlamak.
Ben de sıfırladım.
Oğlum Efe’yi doğurduktan sonra, benim için hayatımda başka bir dönem başladı. Yıllar boyu yıl içinde 120 günlük seyahatler, bir sürü yeni insan, yeni yerler. Bazen hangi şehirde uyandığımı kavrayamadığım günler bile oldu. Çok çalışıp çok eğlendiğim, çok keyifle hatırladığım zamanlar. İyi ki yaşadım.
Çocuğum olursa ona 3 yıl ben bakmak istiyorum demiştim hep. Gerçekten de Efe’ye yaklaşık 2,5 yıl ben baktım. Onca hareketten sonra sadece durdum. Çok hareketli bir hayatınız varsa, bir dönem durmak çok acayip gelebiliyor en başında, fakat insan adaptasyon kabiliyeti ile her şeye alışıyor. Her doğum yapan çalışan kadın gibi, işe dönmek en başta çok kolay olmadı. 2,5 yıl ne yaptınız diye sorduklarında oğlum ile ilgilendim cevabı en başta kadınların tuhafına gidiyor ilginç bir şekilde. Bu sebeple işe geri dönen kadınları desteklemek için bir STK’ya üye bile oldum.
Bir süre sonra profesyonel bir işe başladım. Gördüm ki ilaç sektöründe hiçbir şey değişmemiş. Benim öğreneceklerim öğrendiklerimden büyük olmayınca başka arayışlarla 1 yıl geçirdim. Sonunda sıfırladım. Şirketimi kurdum. İş ve insan yönetimi ile ilgili tüm öğrendiklerimi bir sistem ile birleştirerek daha mutlu ve karlı işletmeler için kolları sıvadım.
En zoru beyaz yakalı olmaktan bankadan kredi alan bir iş sahibi olmaya geçişti benim için. Arada kalmışlık kısır döngüsünü kıran şey de o oldu.
İş sahibi olmanın bana kazandırdığı en önemli şey her gün konfor alanından çıkıp hareket etmek, her gün yeni bir şey öğrenmek, dijital pazarlamayı keşfetmek, hayır kelimesine incinmeden alınmadan yola devam etmek.
Şirketlerde reset nasıl olur?
Değişim iyidir. Bazen şirketlerde de değişiklik yapmanız gerekir.
Örneğin; her zaman yaptığınız işi farklı bir yöntem ile denemek.
Bazen yeni bir sistem getirmeniz gerekir. Şirketler insanla gelişir, sistemle ölçeklenir.
Ya da artık son kullanım tarihi dolmuş, çözüm yerine problem odaklı zihniyetleri değiştirmeniz gerekebilir.
Bazen de çok istemesek de bu zihniyetteki insanları değiştirmek.
Bütün bunlar aslında şirketi bir derece sıfırlamak demektir.
Sıfırlamanın beyaz yaka dünyasında en bilinen ve görünür hali reorganizasyondur. Genelde şirket dışından bir CEO / genel müdür getirilir, o kişi şirkete kendi ekibini de getirir. Bununla birlikte bir danışmanlık firması ile reorganizasyonu kendi bildiği şekilde yapar. Bunların çok kötü örneklerini de yaşamış biri olarak; bu tarz dışardan transfer edilen yöneticilerin iyi ahlaklı, yol yordam bilen ve kültüre %100 uygun olmaması durumunda asla reorganizasyonun yapılmasını doğru bulmuyorum. Ya da çok büyük bir adım yerine küçük adımlarla böl ve yönet, dene ve gör metodu ile reorganizasyonun faydalı olabileceği görüşündeyim. Aksi felaketle sonuçlanabiliyor. Para ve zaman kaybı çok yüksek. Hatta o CEO/genel müdür işten atılıyor ve eski sisteme geri dönülüyor. Bu konuda Jim Collins’in ‘İyiden mükemmel şirkete’ kitabını tavsiye ederim.
Unutmayın! Konfor alanı sizi çürütür
Konfor alanı sizi rahat ve hoş tutar gibi görünmekle birlikte, bir kısır döngüyü de beraberinde getirir.
Konfor alanı, ona ulaşana kadar güzeldir. Ulaştıktan sonra yerini sıfırlamaya ve yeni konfor alanları yaratmaya bırakmalıdır.
Örneğin müşterileriniz. Her daim sizden alışveriş yapan müşterileriniz sizin için bir konfor alanıdır. Onların varlığı sizi rahat ve hoş tutar. 1 tanesini bile kaybetmeniz büyük depresyon yaratabilir. Konfor alanından çıkmak yeni müşterileri sadık müşteriniz yapma yolunu bulmanız ve uygulamaya geçirmenizdir. Bunun gibi pek çok örnek sayabiliriz.
Şirketinizde bir değişim gerektiğini düşünüyor musunuz? Hangi alanlarda iyileşme sağlamanız faydalı olacak? Pazarlama, satış, finans, iş geliştirme, insan kaynakları? Bu düşüncenizi profesyonel bir koç ile masaya yatırmak ve stratejik yol haritasını oluşturmak için bize ulaşmanız yeterli.
Unutmayın düşünceler ilham verir, kelimeler kışkırtır, sadece aksiyonlar sizi hayallerinize ulaştırır.
Hepinize sizi mutlu edecek karlı çalışmalar dilerim.